Pieczywo czosnkowe bez mąki
październik 06, 2022
0 Komentarzy
Pieczywo czosnkowe bez mąki
Przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów niskowęglowodanowych, absolutnie rewelacyjny, przepyszny. To przepis na chlebek czosnkowy... bez mąki :) Keto chlebek czosnkowy. Bez mąki ze zbóż, za to z mąką migdałową (czyli zmielone migdały) lub z mąką lnianą. Ale to nie mąka migdałowa czy lniana jest jego tajemnicą, tylko SER.
Z racji tego głównego składnika, sera, mój ulubionym pieczywem czosnkowym raczy się moja rodzina i moi gości. Ja od lutego ubiegłego roku niekoniecznie. Nad czym ubolewam. Sery twarde są wyjątkowo bogate w fosfor. Dla większości osób nie oznacza to nic niewłaściwego, wprost przeciwnie, na zdrowie i smacznego. O tym dlaczego u mnie to problem przeczytacie w wpisie: Kilka słów o mnie
Przepis pochodzi z portalu z przepisami DELISH. I jest autorstwa Rian Handler.
Składniki:
- 1 filiżanka twardej tartej mozzarelli
- 1/2 filiżanki drobno mielonych migdałów (w oryginalnym przepisie jest mąka migdałowa, ja używam mąki migdałowej od Organic Farma Zdrowia)
- 2 łyżki stołowe kremowego sera (ja używam mascarpone)
- 2 łyżki stołowe czosnku mielonego (ja używam ekologicznego czosnku marki "to naturalne", jest bardzo aromatyczny)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (z hodowli ekologicznej)
- 1 łyżka masła (ja dodaję 2 łyżki)
- 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
- 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej pietruszki (ja wolę szczypiorek lub zieloną cebulkę)
- 1 łyżka stołowa tartego parmezanu (uwielbiam parmezan więc daję 2 łyżki :)
- sól do smaku (ja używam soli nieoczyszczonej, obecnie himalajska ale lubię tez bocheńską)
Wykonanie:
- nastawić piekarnik na 150 stopni C (środkowa półka, termoobieg)
- roztopić masło, dodać do niego rozgnieciony ząbek czosnku
- roztrzepać jajko
- przygotować dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia
- na wolnym ogniu roztopić mozzarelle z mascarpone
- do serowej masy dodać jajko, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i czosnek w proszku
- do roztopionego masła dodać parmezan i szczypiorek/cebulkę/ pietruszkę
- z masy uformować na formie cienki placek i posmarować go masłem z dodatkami
- piec ok. 10 minut z do uzyskania złotego koloru.
W oryginalnym przepisie pieczywo podawane jest z sosem z marynowanych warzyw na ciepło, ja zjadam bez niczego - szkoda zabijać ten smak jakimś tam dodatkiem :)
Chlebek jest niskowęglowodanowy, bogaty w pożywny tłuszcz i białko. Można zabrać z sobą do pracy na lunch.
Mąkę migdałową można z powodzeniem zastąpić mąką lnianą. Ja używam odtłuszczonej mąki lnianej w jakości Premium od AdamsBrot, znajdziecie ją tu: Mąka lniana złota AdamsBrot
Tu znajdziecie wideo jak wykonać ten chlebek: Keto Garlic Bread
Zostaw komentarz Cancel Reply