Mąka lniana złota, odtłuszczona, 500 g
Złota mąka lniana, częściowo odtłuszczona, jakość PREMIUM
Rekomendacje dietetyka: w diecie niskokalorycznej, wysokobiałkowej, niskowęglowodanowej, bezglutenowej, wegańskiej, dla diabetyków
Wysoka zawartość lignanów, które mają działanie antyoksydacyjne.
Dzięki częściowemu odtłuszczeniu może być bezpiecznie poddawana obróbce cieplnej.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka.
W porównaniu z innymi mąkami bezglutenowymi wykazuje większą lepkość i zapobiega kruszeniu się wypieków.
Nadaje się do mieszania z innymi mąkami.
Międzynarodowa etykieta Nutri-Score rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia - poziom zielony (A - najlepsza wartość odżywcza).
Nie zawiera soi i dodatków, bez GMO.
Producent: AdamsBrot UG, Niemcy
Sprawdź warunki PROGRAMU RABATOWEGO

Bezpieczne zakupy

Dostawa na terenie całej Polski, od 299 zł GRATIS

14 dni na zwrot
Odtłuszczona mąka lniana a mielone siemię lniane
Mąki lnianej nie należy mylić z mielonymi nasiona z lnu (siemię lniane). To dwa różne produkty.
W przypadku mielonego siemienia lnianego, nasiona w całości są mielone przy użyciu młynków o dużej mocy, produkujących dużą ilość ciepła. Wysoka temperatura wpływa niekorzystnie na tłuszcz w nasionach lnu ponieważ stanowią go w większości wielonienasycone kwasy tłuszczowe - w wysokiej temperaturze w kontakcie z tlenem są z nich uwalniane duże ilości wolnych rodników.
W przypadku produkcji mąki lnianej w pierwszej kolejności z ziaren lnu wyciskany jest na zimno olej. Dopiero to, co pozostaje po usunięciu większości oleju jest poddawane mieleniu. Dzięki temu produkt końcowy, mąka lniana, nie tylko sam jest wolny od wolnych rodników ale również może być bezpiecznie, w przeciwieństwie do mielonego siemienia lnianego, stosowany do wypieków.
W handlu mielone siemię lniane jest często również nazywane "mąką lnianą". Stąd jeśli przyjrzymy się cenom produktu nazywanego "mąką lnianą" będą one bardzo zróżnicowane w zależności od tego czy mamy do czynienia z mielonym siemieniem lnianym, czy mąką lnianą odtłuszczoną. Ceny odtłuszczonych mąk są oczywiście wyższe. Należy unikać podgrzewania nie odtłuszczonych produktów z ziaren lnu.
Lignany
Korzystny wpływ na zdrowie lignanów jest szeroko opisywany w literaturze naukowej. Badania pokazują, że wykazują one właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne, zmniejszające ryzyko chorób układu kardiowaskularnego, a także obniżające cholesterol. Stwierdzono również, że lignany zmniejszają uderzenia gorąca u kobiet po menopauzie. Ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko uszkodzenia komórek przez wolne rodniki. U kobiet wpływają korzystnie na zdrowie jajników i macicy, a u mężczyzn na zdrowie prostaty.
Nasiona lnu są uważana za najbogatsze źródło lignanów. Lignany występują w ścianach komórek budujących łupinę nasienną, podobnie jak błonnik, w który również są bardzo bogate nasiona lnu. Ze względu na to, że nasiona lnu są trudne do strawienia przez nasz układ pokarmowy wskazane jest spożywanie nasion lnu w formie zmielonej. Po wyciśnięciu z nasion lnu oleju mogą one być bezpiecznie mielone, bez ryzyka powstawania wolnych rodników podczas mielenia. Nasza odtłuszczona mąka lniana charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością lignanów i błonnika.
Mąka lniana znajdzie zastosowanie kiedy zależy nam na wzbogaceniu diety w selen, mangan i witaminę B3, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie.
Wysoka zawartość białka w mące lnianej sprawia, że może być ona stosowana w diecie wegańskiej do wzbogacania potraw o ten niezbędny nam składnik. Wartość energetyczna takich potraw jest wyższa.
Odtłuszczona mąka lniana w kuchni
W przeciwieństwie do mielonych w całości nasion odtłuszczona mąka lniana klasy PREMIUM charakteryzuje się znacznie wyższym stopniem zmielenia, jej drobiny mają bardzo niewielki rozmiar. Stopień zmielenia i zminimalizowana w stosunku do zmielonych w całości nasion zawartość tłuszczu w mące lnianej wpływa korzystnie na jej zachowanie podczas przygotowywania ciasta i wypiekania go. Mąka lniana jest przydatnym składnikiem diety bezglutenowej. Ze względu na wysoką zawartość błonnika mąkę lnianą charakteryzuje wysoka chłonność wody. Jeśli więc zastępujemy nią częściowo mąkę pszenną do ciasta należy dodać więcej wody. Ponieważ mąka lniana zawiera niewielką ilość węglowodanów oraz nie zawiera glutenu zastąpienia nią całkowicie mąki pszennej wyklucza użycie drożdży - ciasto nie wyrośnie. Z tego powodu w wypiekach, w których stosujemy wyłącznie mąkę lnianą lub w wypiekach z mieszanek mąki lniane z innymi niskowęglowodanowymi i bezglutenowymi mąkami zamiast drożdży dla uzyskania pulchności stosujemy proszek do pieczenia. Mąkę lnianą ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka można również stosować do zagęszczania potraw (sosów, zup, deserów). Doskonale sprawdza się także jako wegański zamiennik jajek - 1 łyżka stołowa odtłuszczonej mąki lniane zmieszana z 3 łyżkami wody odpowiada 1 jajku.
Składniki:
100% mąka z złotego lnu
Masa netto: 500 g
Producent: AdamsBrot UG, Schützenstr. 2, D-94539 Grafling, Niemcy
Wartości odżywcze (w 100 g produktu):
- Kalorie: 261 kcal
- Tłuszcze: 9,8 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,9 g
- Węglowodany: 3,9 g
- z czego cukry: 2,1 g
- Błonnik: 43,60 g
- Białko: 36 g
- Sól: 0,29 g
Jeśli nie wiesz jaki suplement wybrać i jak go stosować, jeśli potrzebujesz porady dotyczącej odżywiania, jeśli borykasz się z problemami zdrowotnymi i potrzebujesz porady jak sobie z nimi radzić możesz skorzystać z konsultacji udzielanych przez dr Izabelę Dobrowolską, dietetyka, konsultanta naukowego firmy Igennus w Polsce i doktora nauk biologicznych.
Konsultacja dotycząca doboru suplementów Igennus - telefoniczna - 15 minut - 0 zł
Pierwsza konsultacja dietoterapeutyczna - telefoniczna/online/osobista - 1 godzina - 150 zł
Kolejna* konsultacja dietoterapeutyczna - telefoniczna/online/osobista - 45 minut - 100 zł
*w ramach kontynuacji i kontroli przebiegu terapii