Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Keto nachosy

Keto nachosy
grudzień 30, 2020 1 Komentarzy

Keto nachosy

Jesteś na diecie niskowęglowodanowej a lubisz nachos, chipsy itp.? Nie ma problemu :)

Poniższy przepis to doskonały przykład na to, żę ser z powodzeniem może zastąpić w naszej kuchni mąkę pszenną i gluten.

Niskowęglowodanowe nachosy, świetnie smakują solo, jak i z guacamole lub innym dipem. Są świetnym pomysłem na młodzieżowe przyjęcie, kameralnego Sylwestra czy wieczór filmowy we dwoje. Twoi goście nawet nie będą podejrzewać, że w Twoich nachosach nie ma grama mąki.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego, którego autorką jest Katrin Nürnberger: SugarFreeLondonerTego samego, z którego piekę prezentowane Wam już niskowęglowodanowe bułeczki cynamonowe.

Przepis na bułeczki znajdziecie tu:  Bułeczki cynamonowe bez mąki i cukru

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, w którym znajdziecie suplementy na tarczycę.

Składniki:

  • 200 g tartej twardej mozzarelli (można wymieszać z innym twardym serem, z przewagą mozzarelli)
  • 75 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki mielonej babki płesznik (jeśli nie mam babki dodaję mielone siemię lniane, nadaje się doskonale)
  • szczypta soli
  • przyprawy wedle uznania - ja dodaję sproszkowany czosnek i paprykę.

Wykonanie:

  • podgrzać piekarnik do 180 stopni C (ja podgrzewam do 160 stopni C, taką temperaturę z reguły stosuję przy wypiekach z maką migdałową w celu ochrony przed nadmiernym utlenianiem)
  • rozpuścić mozzarellę w mikrofalówce (ja nie używam mikrofalówki, podgrzewa na wolnym ogniu w garnku, intensywnie mieszając)
  • dodać mąkę migdałową, babkę płesznik/siemię lniane, sól i przyprawy, wymieszać na gładką masę (trochę się trzeba napracować żeby połączyć składniki z serem)
  • masę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na jak najcieńszą warstwę (im cieńsza tym bardziej chrupiący efekt)
  • pokroić w dowolne kształty i piec tak, by się z sobą nie stykały z sobą
  • piec kilka minut (5-8).

Wartości odżywcze (całość) - 4,8 g węglowodanów (0,6 g cukry), 9,2 g tłuszczu, 8,3 g białka.

Komentarz (01)

  • Avatar
    E
    kwi 3, 2021

    Można użyć jakiegoś innego sera żółtego?

Zostaw komentarz

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.