Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Cynamonowe bułeczki bez mąki i cukru

Cynamonowe bułeczki bez mąki i cukru
Izabela Dobrowolska październik 30, 2020 0 Komentarzy

Cynamonowe bułeczki bez mąki i cukru

Przepis pochodzi z bloga Katrin Nürnberger: SugarFreeLondonerKatrin urodziła się w Hamburgu ale mieszka obecnie w Wielkiej Brytanii. Jej przygoda bez cukru zaczęła się po tym jak pojawiły się u niej problemy z przewlekłym stanem zapalnym pęcherza. Poszukując innych niż leki sposobów na poradzenie sobie z tym problemem zdecydowała się między innymi na "antycukrowy detoks". Usunięty diety z cukru i generalnie obniżenie ilości węglowodanów w diecie tak bardzo poprawiło jej jakość życia, że stała się wielką fanką i propagatorką takie sposobu odżywiania.
Uwielbiam cynamon i cynamonowe bułeczki. W Szwecji, gdzie mieszkałam przez 3 lata i gdzie nadal często bywam, zapach cynamonu i kardamonu połączony z zapachem kawy unosi się dosłownie wszędzie.
Przepis kusił mnie długo, ale byłam dość nieufna - jego głównym składnikiem jest mozzarella. Różnych rzeczy już doświadczyłam w kuchni ale mimo to mozzarella jako bułeczka cynamonowa nie do końca mnie przekonywała :) Zupełnie niepotrzebnie. Jej smak w ogóle nie jest wyczuwalny, te cynamonowe bułeczki smakują cynamonem :) Tym samym mozzarella uplasowała się razem z mascarpone na pierwszym miejscu moich lodówkowych zasobów i list zakupowych

Składniki (12-14 bułeczek):

Ciasto:
  • 175 g tartej twardej mozzarelli
  • 80 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki kremowego sera (ja używam mascarpone, w mniejszej ilości - 2 łyżeczki)
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie: (Katrin podaje inny skład, ja robię po swojemu):
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki erytrytolu (ja używam francuskiego od PURE&good: ERYTRYTOL FRANCUSKI)
Polewa:
  • 2 łyżki kremowego serka (używam mascarpone)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 kropli stewii (ja daję pół łyżeczki erytrytolu ze stewią od PURE&good: ERYTRYTOL ZE STEWIĄ)

Wykonanie (z moimi modyfikacjami):

      • rozgrzać piekarnik do 160 stopni C, termoobieg
      • mozzarellę i mascarpone rozpuścić w rondlu na wolnym ogniu intensywnie mieszając
      • zdjąć z ognia i dodać do masy jajko, dobrze wymieszać na gładką masę
      • dodać proszek do pieczenie i mąkę migdałową - wyrabiać rękami
      • jeśli masa jest zbyt miękka i klejąca można dodać mąkę kokosową do uzyskania właściwej konsystencji - ciasto powinno być zwarte, nie rozlewać się
      • ciasto podzielić na 12-14 równych porcji, uformować małe kulki - do formowania ręce posmarować masłem, zapobiega to przyklejaniu
      • z kulek rolować kilkucentymetrowe ruloniki, a następnie rozpłaszczyć je na paski
      • w międzyczasie rozpuścić masło z cynamonem, po zdjęciu z ognia dodać erytrol
      • paski smarować na całej długości nadzieniem i zwijać w ruloniki
      • ruloniki układać na formie na papierze do pieczenia, w odległości ok. 1 cm od siebie
      • piec 10 min do uzyskania rumianego koloru
      • przygotować polewę - wymieszać dokładnie składniki - polewać ciepłe bułeczki

Wartości odżywcze (1 bułeczki) - 2,2 g węglowodanów (0,4 g cukru), 8 g tłuszczu, 6,2 g białka.

Najlepiej smakują na ciepło. Zresztą u mnie nie dożywają stanu zimnego, bo zostają wcześniej pochłonięte przez domowników :)

Smacznego! :)

Zostaw komentarz

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.