Cynamonowe bułeczki bez mąki i cukru
październik 30, 2020
1 Komentarzy
Cynamonowe bułeczki bez mąki i cukru
Przepis pochodzi z bloga Katrin Nürnberger: SugarFreeLondoner. Katrin urodziła się w Hamburgu ale mieszka obecnie w Wielkiej Brytanii. Jej przygoda bez cukru zaczęła się po tym jak pojawiły się u niej problemy z przewlekłym stanem zapalnym pęcherza. Poszukując innych niż leki sposobów na poradzenie sobie z tym problemem zdecydowała się między innymi na "antycukrowy detoks". Usunięty diety z cukru i generalnie obniżenie ilości węglowodanów w diecie tak bardzo poprawiło jej jakość życia, że stała się wielką fanką i propagatorką takie sposobu odżywiania.
Uwielbiam cynamon i cynamonowe bułeczki. W Szwecji, gdzie mieszkałam przez 3 lata i gdzie nadal często bywam, zapach cynamonu i kardamonu połączony z zapachem kawy unosi się dosłownie wszędzie.
Przepis kusił mnie długo, ale byłam dość nieufna - jego głównym składnikiem jest mozzarella. Różnych rzeczy już doświadczyłam w kuchni ale mimo to mozzarella jako bułeczka cynamonowa nie do końca mnie przekonywała :) Zupełnie niepotrzebnie. Jej smak w ogóle nie jest wyczuwalny, te cynamonowe bułeczki smakują cynamonem :) Tym samym mozzarella uplasowała się razem z mascarpone na pierwszym miejscu moich lodówkowych zasobów i list zakupowych
Składniki (12-14 bułeczek):
Ciasto:
- 175 g tartej twardej mozzarelli
- 80 g mąki migdałowej
- 2 łyżki kremowego sera (ja używam mascarpone, w mniejszej ilości - 2 łyżeczki)
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie: (Katrin podaje inny skład, ja robię po swojemu):
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki erytrytolu (ja używam francuskiego od PURE&good: ERYTRYTOL FRANCUSKI)
Polewa:
- 2 łyżki kremowego serka (używam mascarpone)
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 kropli stewii (ja daję pół łyżeczki erytrytolu ze stewią od PURE&good: ERYTRYTOL ZE STEWIĄ)
Wykonanie (z moimi modyfikacjami):
- rozgrzać piekarnik do 160 stopni C, termoobieg
- mozzarellę i mascarpone rozpuścić w rondlu na wolnym ogniu intensywnie mieszając
- zdjąć z ognia i dodać do masy jajko, dobrze wymieszać na gładką masę
- dodać proszek do pieczenie i mąkę migdałową - wyrabiać rękami
- jeśli masa jest zbyt miękka i klejąca można dodać mąkę kokosową do uzyskania właściwej konsystencji - ciasto powinno być zwarte, nie rozlewać się
- ciasto podzielić na 12-14 równych porcji, uformować małe kulki - do formowania ręce posmarować masłem, zapobiega to przyklejaniu
- z kulek rolować kilkucentymetrowe ruloniki, a następnie rozpłaszczyć je na paski
- w międzyczasie rozpuścić masło z cynamonem, po zdjęciu z ognia dodać erytrol
- paski smarować na całej długości nadzieniem i zwijać w ruloniki
- ruloniki układać na formie na papierze do pieczenia, w odległości ok. 1 cm od siebie
- piec 10 min do uzyskania rumianego koloru
- przygotować polewę - wymieszać dokładnie składniki - polewać ciepłe bułeczki
Wartości odżywcze (1 bułeczki) - 2,2 g węglowodanów (0,4 g cukru), 8 g tłuszczu, 6,2 g białka.
Najlepiej smakują na ciepło. Zresztą u mnie nie dożywają stanu zimnego, bo zostają wcześniej pochłonięte przez domowników :)
Super przepis. Wypróbuję. Te bułeczki to keto bułeczki :) Coś dla mnie. Dziękuję i pozdrawiam