Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Kremowa zupa z wędzonym łososiem

Kremowa zupa z wędzonym łososiem
czerwiec 19, 2020 0 Komentarzy

Kremowa zupa z wędzonym łososiem

Uwielbiam zupy, a Wy? I bardzo lubię zupy rybne. Ta, której przepisem chce się z Wami podzielić jest moim ostatnim odkryciem. Zupa jest niskowęglowodanowa i bardzo pożywna, doskonale pasuje do mojego sposobu odżywiania :) A do tego pyszna! I oczywiście "last but not least" ;) bardzo szybka.

Przepis pochodzi od All Day I Dream About Food, z moimi małymi zmianami. Naprawdę uwielbiam przepisy Carolyn. Są smaczne i proste. Dlatego już nie pierwszy raz gości u mnie na blogu i na moim stole :) Z reguły coś w nich zmieniam - Carolyn mieszka w innej części świata, więc jej składniki bez wątpienia różnią się smakiem od tych, których ja używam, a do tego mam swoje preferencje smakowe.

Składniki na 6 porcji:

- 2 łyżki solonego masła (ja używam 3 łyżek niesolonego masła)
- 1/4 filiżanki pokrojonej cebuli (ja używam pół filiżanki)
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona (ja używam 4 łodyg)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę (ja dodaję 3 ząbki czosnku)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (ja dodaję 1 i 1/2 łyżki)
- 1 i 1/2 filiżanki bulionu z kury (ja z reguły używam mieszanego, kura+wołowina, zawsze mam kilka porcji w zamrażalniku :)
- 120 g kremowego serka (ja używam mascarpone)
- 1 i 1/2 filiżanki śmietany kremówki (ja nie dodaję, ewentualnie max. 3 łyżki)
- 180 g wędzonego na ciepło łososia (kiedyś myślałam, że zdecydowanie musi być wędzony na ciepło, teraz zdarza mi się połączyć surowego łososia z takim wędzonym na zimno i również jest pysznie)
- 2 łyżeczki kaparów i 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli - do posypania gotowej zupy (ja używam zielonej cebulki i/lub koperku)
- ja dodaję jeszcze świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:

- rozgrzać masło w rondlu
- na gorące masło wrzucić cebulę i seler naciowy, posolić, lekko zrumienić na średnim ogniu, ok. 5 min aż zmiękną mieszając od czasu do czasu
- dodać przeciśnięty czosnek (przecisnąć kilka minut przed użyciem) i odczekać kolejna minutę
- wlać bulion i dodać przecier pomidorowy, zaczekać aż się zagotuje
- do blendera wrzucić serek i wlać zupę - zmiksować
- wlać do garnka i ponownie zagotować
- pozostawić chwilę na bardzo wolnym ogniu, ewentualnie wlać śmietanę, dodać pokrojonego łososia i pieprz, można dosolić do smaku.

Gotowe! :)

Wartości odżywcze: tłuszcz 48%, węglowodany 2%, białko 26%.

Zostaw komentarz

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.