CHOROBY PRZEWLEKŁE I WSPOMAGANIE ICH LECZENIA



Historia żródłem wiedzy o chorobach

Historia odkryć dotyczących zależności pomiędzy niedoborem składników odżywczych a chorobami przewlekłymi sięga zamierzchłych czasów. Jednym z najlepiej znanych odkryć w tej dziedzinie jest szkorbut - choroba, w wyniku której kości tracą sztywność na skutek niedoboru witaminy C, której nasz organizm sam nie produkuje. Całkowity brak witaminy C prowadzi między innymi do uszkodzeń naczyń krwionośnych i śmierci z powodu masowej utraty krwi. Literatura opisuje historie żeglarzy, którzy wypływali w dalekie rejsy, podczas których zaczynali cierpieć na tą "żywieniową" chorobę. Setki tysięcy żeglarzy umierało nie z reki wroga, ale w wyniku niedobory witaminy C. Potrzeba było jednak setek lat by naukowcy odkryli, że choroba ta powodowana jest przez zwyczajny niedobór witaminy C i można ją łatwo wyleczyć spożywając produkty bogate w tą witaminę.

Szkorbut to tylko przykład choroby powodowanej przez niedobór witamin. Obecnie znanych jest wiele innych tego typu chorób, jak choćby krzywica, czy choroba beri beri. Starożytni mieszkańcy Azji, którzy spożywali duże ilości oczyszczonego ryżu często cierpieli na chorobę beri beri w wyniku niedoboru witaminy B1. Zanim odkryto przyczynę choroby beri beri uważano, że jest ona chorobą zakaźną.

W Stanach Zjednoczonych do dzisiaj farmerzy z Południa nazywani są "Redneck" ("czerwona szyja"). Niedobór witamin z grupy B powoduje zwiększoną wrażliwość na oparzenia słoneczne. Ludzi przebywający dużo na słońcu i spożywających pokarmy ubogie w witaminy B charakteryzuje czerwony kolor skóry. Historia "Redneck" sięga czasów kolonialnych i amerykańskich osadników, którzy podobnie jak rdzenni mieszkańcy Ameryki, Indianie zaczęli wykorzystywać kukurydzę i robić z niej mąkę. Nie wiedzieli jednak, że w procesie obróbki kukurydzy Indianie wykorzystują węglan potasu (który jest substancją silnie zasadową), i to dzięki niemu witaminy B z kukurydzy stają się biodostępne i możliwe jest ich wykorzystanie przez nasz organizm.


To takie proste

W czasach współczesnych bardzo dużo wiadomo o tym, co dzieje się, gdy kobieta w ciąży cierpi na niedobór kwasu foliowego - jej dziecko może urodzić się z poważnym defektem rdzenia kręgowego, a nawet może urodzić się martwe. Wiemy również wiele na temat tego jak ważny dla naszego zdrowa jest jod. Z tego powodu obecnie sól wzbogaca się jodem w celu zapobiegania powstawania wola, choroby bardzo powszechnej w większości rejonów Polski, jak również świata. Obecnie doskonale rozumiemy proste zależności pomiędzy niedoborami substancji odżywczych a takimi chorobami.


Skomplikowane pytanie, prosta odpowiedź

Metaboliczne zaburzenia, jakimi są nowotwory, cukrzyca, alergie, choroby serca, zapalenie stawów czy depresja same w sobie są chorobami złożonymi, a co za tym idzie uważa się, że zrozumienie ich mechanizmów i czynników, które je powodują nie jest łatwe. Okazuje się jednak, że wiele ze złożonych i poważnych chorób przewlekłych trawiących współczesne społeczeństwa również powodowanych jest prostymi niedoborami substancji odżywczych - witamin, mikroelementów, aminokwasów, czy kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że wielu z nich można łatwo zapobiec, jak również wiele z nich można wyleczyć lub zaleczyć bez stosowania środków farmakologicznych, powodujących niejednokrotnie poważne skutki uboczne.


Literatura:

  • Mike Adams. The 7 Laws of Nutrition.
ŁUSZCZYCA »
CHOROBY ZAPALNE STAWÓW »
DYSPRAKSJA »
MIAŻDŻYCA »
OSTEOPOROZA »


MikTech - Projektowanie stron internetowych, sieci komputerowe, administrator sieci, pozycjonowanie