Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Ciasteczka maślane z masłem orzechowym i malinami

Ciasteczka maślane z masłem orzechowym i malinami
Izabela Dobrowolska wrzesień 09, 2020 0 Komentarzy

Ciasteczka maślane z masłem orzechowym i malinami

Poniższy przepis na ciasteczka zaczerpnięty jest od Swedisketo, założycielki szwedzkiej firmy o znaczącej nazwie :) - The Friendly Fat Company (dosłownie "Firma z przyjaznym tłuszczem"). Swedishketo to fanka tłuszczu, przeciwniczka cukru i żywieniowa wojowniczka. Zdarza mi się często do niej zaglądać i czerpać inspirację.
Maślane ciasteczka od Swedisketo to jedna z jej wersji keto popularnych szwedzkich ciasteczek "Hallongrottor". Hallon czyli po szwedzku malina. U mnie była już i malina, i owoce leśne a nawet powidła śliwkowe. Podjęłam również próbę różnych modyfikacji przepisu. W przepisie oryginalnym mamy mąkę migdałową i mąkę kokosową. Ciasteczka pieką się bardzo krótko - 8 minut, więc impakt wysokiej temperatury na nienasycone kwasy tłuszczowe w mące migdałowe nie trwa długo.
Poniżej wersja oryginalna oraz jedna z moich prób z mniejszą zawartością mąki migdałowej. Ta pierwsza wersja jest idealna na świeżo, tuż po upieczeniu. Druga zyskuje na smaku na drugi dzień, a nawet na trzeci, można więc zrobić na zapas :)

Oryginalny przepis

Składniki (12 ciasteczek):

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1,1 dl mąki migdałowej
  • 1,1 dl mąki kokosowej
  • 0,5 dl erytrytolu, ja użyłam 0,3 dl erytrytolu ze stewią od PURE&good - do kupienia tu: Erytrytol ze stewią 275 g
  • 1 łyżeczka wanilii
  • masło orzechowe bez cukru, bez soli i bez oleju palmowego 
  • malinowy dżem - u mnie malinowy lub z owoców leśnych ze stewią od PURE&good - do kupienia tu: Malina ze stewią Owoce leśne ze stewią , lub domowej roboty powidła śliwkowe bez cukru (dostałam w prezencie, pysznie aromatyczne i kwaśne)

Wykonanie:

  • wymieszać suche składniki
  • dodać masło i wyrobić ciasto
  • chłodzić w lodówce przez 30 min
  • uformować 12 kulek, umieścić je na papierze do pieczenia, spłaszczyć i zrobić zagłębienie
  • zagłębienie wypełnić masłem orzechowym a na wierzch masła odrobina wspomnianych dżemów
  • piec w temperaturze 170 stopni C przez 8 minut - ciasteczek należy pilnować, bo mogą się ekspresowo spalić
  • po wyjęciu z piekarnika schłodzić i dopiero po schłodzeniu zdjąć z blachy.

Wartości odżywcze (1 ciasteczko) - 125 kcal, 1 g węglowodanów, 12 g tłuszczu, 3 g białka.

Moja wersja, ta na p[później :)

Składniki (15 ciasteczek):

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,6 dl mąki migdałowej
  • 2 dl mąki kokosowej
  • 0,4 dl erytrytolu ze stewią 
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka wanilii
  • masło orzechowe bez cukru, bez soli i bez oleju palmowego 
  • malinowy lub inny dżem bez cukru

Wykonanie:

  • utrzeć jajko z erytrytolem i wanilią
  • wymieszać pozostałe suche składniki
  • do suchych składników dodać masło i jajko z erytrytolem, wyrobić ciasto
  • chłodzić w lodówce przez 30 min
  • uformować 15 kulek, umieścić je na papierze do pieczenia, spłaszczyć i zrobić zagłębienie
  • zagłębienie wypełnić masłem orzechowym a na wierzch masła odrobina wspomnianych dżemów
  • piec w temperaturze 170 stopni C przez 8 minut - ciasteczek należy pilnować, bo mogą się ekspresowo spalić
  • po wyjęciu z piekarnika schłodzić i dopiero po schłodzeniu zdjąć z blachy.

Smacznego! :)

Zostaw komentarz

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.