W naszym biuletynie elektronicznym prezentujemy informacje dotyczące zdrowia, medycyny, naturalnych terapii i badań naukowych.


ZAPRASZAMY!

17.02.2014. - SUPLEMENTACJA KWASEM EIKOZAPENTAENOWYM (EPA) U CHORYCH NA CUKRZYCĘ

Wcześniejsze badania naukowe pokazały, że stosunek kwasu eikozapentaenowego do kwasu arachidonowego (EPA/AA ratio) odgrywa znaczącą rolę w prewencji chorób serca i układu naczyniowego.

Najnowsze badania wskazują, że rownież u chorych na cukrzycę typu 2 zbyt niski stosunek EPA/AA przyspiesza zwężanie naczyń krwionośnych prowadzące do upośledzenia krążenia zwłaszcza w drobnych naczyniach krwionośnych. Suplementacja EPA u chorych na cukrzycę w młodym wieku zapobiega problemom z krążeniem i ich konsekwencjom w starszym wieku.

Źródło:
Ito i inni (2014). The ratio of serum eicosapentaenoic acid to arachidonic acid is associated with renal impairment and diabetic macroangiopathies in elderly patients with type 2 diabetes.
Diabetes Care, DOI: 10.2337/dc13-1306.

04.11.2012. - KWAS EIKOZAPENTAENOWY (EPA) W LECZENIU STANÓW ZAPALNYCH STAWÓW

Bóle mięśniowo-stawowe są drugą, co do częstotliwości, przyczyną konsultacji lekarskich. Wśród powodów tych dolegliwości najczęstsze są reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów. Mimo, że zapalenie stawów jest chorobą w ieloczynnikową i nie do końca zrozumiane są jej mechanizmy, badania kliniczne pokazują, że spożywanie kwasów omega-3 w przypadku tych dolegliwości przynosi korzyści. Uważa się, że kwasy omega-3 wykazują właściwości przeciwzapalne.

Eksperymenty laboratoryjne pokazały, że kwasy omega-3 redukują ekspresję enzymów niszczących chrząstkę stawową oraz innych czynników zapalnych. Badania te pokazały jednak, że największą efektywność wykazuje kwas eikozapentaenowy (EPA) i jest on dużo bardziej skuteczny niż inne kwasy omega-3 (np. kwas dokozaheksaenowy - DHA, czy alfa-linolenowy).

Wniosek: Suplementacja odpowiednią dawką czystego EPA ma działanie przeciwzapalne i przejawia się ono zarówno ustąpieniem bólu, jak i obniżeniem poziomu czynników zapalnych w krwi.

Źródło:
Hurst i inni (2010). Dietary fatty acids and arthritis.
Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 82: 315-318.

29.10.2012. - OLEJ RYBI A OLEJ LNIANY

Badania kliniczne wskazują, że kwasy omega-3 ze względu na swoje działanie przeciwzapalne mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niewydolności serca. W prezentowanych badaniach postanowiono sprawdzić czy ten sam efekt wywołują kwasy omega-3 pochodzące z oleju rybiego (źródło kwasu eikozapentaenowego - EPA i dokozaheksaenowego - DHA) oraz kwasu omega-3 pochodzące z oleju lnianego (źródło kwasu alfa-linolenowego - ALA).

Badania te pokazały, że suplementacja kwasami omega-3 z oleju rybiego zmniejsza ilość prozapalnego kwasu arachidonowego (AA) w błonach komórek serca oraz powoduje wzrost poziomu adiponektyny w krwi. Suplementacja kwasem omega-3 z oleju lnianego nie spowodowała takiego efektu. Adiponektyna jest substancją, która ma działanie przeciwmiażdżycowe i reguluje ciśnienie tętnicze. Z kwasu arachidonowego produkowane są w organizmie substancje wywołujące stany zapalne.

Wniosek: Suplementacja kwasami omega-3 pochodzenia roślinnego nie wykazuje efektu przeciwzapalnego i nie wpływa ochronnie na serce. Efekt taki mają kwasy omega-3 pochodzące z oleju rybiego.

Źródło:
Duda i inni (2009). Fish oil, but not flaxseed oil, decreased inflammation and prevents pressure overload-induced cardiac dysfuncion.
Cardiovascular Research 81: 319-327.

22.10.2012. - KWAS EIKOZAPENTAENOWY (EPA) W LECZENIU RAKA TRZUSTKI

Wcześniejsze badania kliniczne pokazały, że zażywanie EPA przez pacjentów z nieoperacyjnym rakiem trzustki znacząco zmniejsza u nich kacheksję (zespół wyniszczenia nowotworowego).

Prezentowane badania prowadzono na komórkach nowotworu trzustki w celu ustalenia mechanizmu powodującego pozytywny wpływ EPA na stan zdrowia chorych na nowotwory. Badania te pokazały, że EPA hamuje proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych, jak również powoduje, że samorzutnie podlegają one procesowi samounicestwienia na drodze apoptozy (programowane genetycznie "samobójstwo" komórki).

Wniosek: Suplementacja EPA znacząco spowalnia rozwój nowotworu trzustki zarówno w wyniku zahamowania jego wzrostu, jak i zabijania już istniejących komórek nowotworowych.

Źródło:
Shirota i inni (2005). Apoptosis in human pancreatic cancer cells induced by eicosapentaenoic acid.
Nutrition 21: 1010-1017.

15.10.2012. - KWAS EIKOZAPENTAENOWY (EPA) W WALCE Z MIAŻDŻYCĄ

W badaniach uczestniczyli pacjenci zakwalifikowani do endarterektomii tętnic szyjnych (zabieg usunięcia blaszek miażdżycowych z tętnic szyjnych). Na 21 dni przed zabiegiem rozpoczęto podawanie im kapsułek zawierających kwas eikozapentaenowy (EPA). Blaszki miażdżycowe usunięte w trakcie zabiegu poddano analizie ich składu. Ponadto, u badanych pacjentów sprawdzano ekspresję genów odpowiedzialnych za produkcję substancji zapalnych w organizmie.

Badania pokazały, że ilość EPA w blaszkach miażdżycowych była większa u osób, którym podawano EPA przed zabiegiem. Blaszki miażdżycowe usunięte u tych osób zawierały mniej komórek piankowatych oraz limfocytów T oraz substancji biorących udział w procesach zapalnych, co świadczy o redukcji procesu zapalnego w tych regionach. Pacjenci zażywali EPA przez krótki czas (zaledwie 21 dni). Otrzymane wyniki pozwalają stwierdzić, że przy dłuższej suplementacji EPA postęp miażdżycy zostaje znacząco ograniczony i istniejące blaszki miażdżycowe są bardziej stabilne a tym samym ryzyko zablokowania światła tętnicy przez odrywające się blaszki miażdżycowe jest mniejsze.

Wniosek: Suplementacja EPA nie tylko działa przeciwmiażdżycowo, ale również poprawia stan zdrowia osób chorujących na miażdżycę.

Źródło:
Cawood i inni (2010). Eicosapentaenoic acid (EPA) from highly concentrated n-3 fatty acid ethyl esters is incorporated into advanced atherosclerotic plaques and higher plaque EPA is associated with decreased plaque inflammation and increased stability.
Atherosclerosis 212: 252-259.

05.11.2011. - KWAS EIKOZAPENTAENOWY (EPA) CHRONI TWOJE SERCE

W 2009 roku w czasopiśmie naukowym dotyczącym miażdżycy opublikowano raport z wieloletnich badań klinicznych prowadzonych na szeroką skalę w Japonii (JELIS - Japan EPA Lipid Intervention Study). Badania te dotyczyły wpływu kwasu eikozapentaenowego (EPA - jeden z kwasów omega-3) na choroby naczyń wieńcowych.

Pacjentów podzielono na dwie grupy. W jednej grupie były osoby z normalnymi poziomami glukozy w krwi, w drugiej - pacjenci z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Każdej z grup podawano 1800 mg EPA dziennie. Sprawdzano, jako była zachorowalność na chorobę wieńcową u osób suplementowanych EPA w porównaniu z osobami, którym nie podawano EPA.

Badania te pokazały, że podawanie EPA w postaci suplementu (w kapsułkach) zmniejszało zachorowalność na chorobę wieńcową o 18% procent u pacjentów z normalnymi poziomami glukozy i o 22% u pacjentów z zaburzonym metabolizmem glukozy.

Dieta Japończyków jest wyjątkowo bogata w kwasy omega-3 (w tym EPA) ze względu na wysokie spożycie ryb. Ilość EPA w diecie Japończyków jest nawet 10-krotnie wyższa niż w diecie Amerykanów i Europejczyków. Mimo to podanie dodatkowo czystego EPA w kapsułkach znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Źródło:
Oikawa i inni (2009). Suppressive effect of EPA on the incidence of coronary events in hypercholesterolemia with impaired glucose metabolism: Sub-analysis of the Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS).
Atherosclerosis 206: 535-539.


26.10.2011. - CZY CHOLESTEROL MOŻE URATOWAĆ CI ŻYCIE?

Jeśli diagnoza, że masz zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi brzmi dla ciebie jak wyrok, możesz być ofiarą "cholesterolowej propagandy".

Naukowcy z Norwegian University of Science and Technology zbadali ponad 52 tysiące osób pomiędzy 20 a 74 rokiem życia. Stwierdzili oni, że w przypadku kobiet, których poziom cholesterolu wynosił więcej niż 270 mg/dl ryzyko śmierci było o 28% niższe niż u kobiet z cholesterolem poniżej 193 mg/dl. Również ryzyko zachorowania na choroby serca i udar spadało wraz ze wzrostem poziomu cholesterolu w krwi.

Rezultaty te pokazują, że błędne podejście do problemu cholesterolu może w poważny sposób narażać wiele osób na poważne problemy zdrowotne. Milionom ludzi przepisywane są statyny, leki obniżające poziom cholesterolu. Statyny przepisywane są w celu ratowania życia. Jednakże jak się okazuje statyny nie tylko mają poważne skutki uboczne, ale również samo obniżanie cholesterolu stanowi zagrożenie zdrowia i życia wielu osób.

Źródło:
Petursson i inni (2011). Is the use of cholesterol in mortality risk algorithms in clinical guidelines valid? Ten years prospective data fromthe Norwegian HUNT 2 study.
Journal of Evaluation in Clinical Practice, 1-10.


19.10.2011. - WITAMINA D3 ZAMAST SZCZEPIONKI NA GRYPĘ

W krajach o klimacie umiarkowanym epidemie grypy mają miejsce w czasie zimniejszej porze roku, w krajach o klimacie tropikalnym - w czasie pory deszczowej. Uważa się, że przyczyną epidemii grypy w zimnych miesiącach jest niska temperatura na zewnątrz, z powodu której pomieszczenia są intensywnie ogrzewane, to prowadzi do wysuszenia śluzówek w układzie oddechowym i w efekcie do gorszego radzenia sobie błon śluzowych z wirusami i zanieczyszczeniami, a to z kolei skutkuje większą zapadalnością na infekcje wirusowe. Jeśli taka jest przyczyna, to skąd w takim razie epidemie grypy w tropikach w porze deszczowej?

Zarówno w zimnych miesiącach klimatu umiarkowanego, jak i w deszczowych w tropiku, ludzi dotyka problem zbyt małej ilości światła słonecznego. Promienie ultrafioletowe obecne w świetle słonecznym powodują wytwarzanie witaminy D3 z cholesterolu w naszej skórze. Witamina D3 reguluje ekspresję ponad 1000 genów w naszym organizmie, w tym genów odpowiedzialnych za działanie systemu immunologicznego. Głównym składnikiem systemu immunologicznego, odpowiedzialnym za walkę z infekcją są makrofagi. Witamina D3 wpływa na wytwarzanie przez makrofagi przeciwbakteryjnych peptydów, które działają jak antybiotyki, ale zwalczają zarówno bakterie, jak i wirusy, również wirusa grypy.

Badania naukowe pokazują, że suplementacja witaminą D3 w okresie występowania epidemii gryp jest skuteczniejszym i bezpieczniejszym sposobem ochrony przed infekcją niż szczepionka.

Źródło:
Cannell i inni (2008). On the epidemiology of influenza.
Virology Journal, 5: 29-41


12.10.2011. - KWASY OMEGA-3 W ZAPOBIEGANIU ASTMIE

Badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych (Indiana University i Indiana University School of Medicine and Riley Hospital for Children) i Wielkiej Brytanii (Loughborough University) pokazały, że kwas eikozapentaenowy (EPA) jest bardziej skuteczny w hamowaniu produkcji czynników zapalnych w organizmie chorych na astmę niż kwas dokozaheksaenowy (DHA). Przy czym, im większa dawka EPA tym efekt przeciwzapalny większy.

Zarówno EPA, jak i DHA należą do kwasów tłuszczowych omega-3 występujących w dużych ilościach w oleju z ryb. Do niedawna, uważano, że oba mają działanie przeciwzapalne i zarówno w badaniach, jak i w terapii traktowano je łącznie. Okazało się jednak, że mechanizm działania obu tych kwasów jest inny i to EPA, a nie DHA, bezpośrednio hamuje działanie enzymów COX2 i LOX biorących udział w produkcji prozapalnych leukotrienów i cytokin, odpowiedzialnych za stany zapalne w schorzeniach takich, jak zapalenie stawów czy astma.

Źródło:
Mickleborough i inni (2009). Eicosapentaenoic acid is more effective than docosahexaenoic acid in inhibiting proinflammatory mediator production and transcription from LPS-induced human asthmatic alveolar macrophage cells.
Clinical Nutrition 28: 71-77.


MikTech - Projektowanie stron internetowych, sieci komputerowe, administrator sieci, pozycjonowanie