Gwarancja wysokiej jakości produktów firmy Igennus
Wszystkie suplementy firmy Igennus posiadają certyfikaty gwarantujące ich najwyższą jakość, wydane przez prestiżowe instytucje
europejskie. Suplementy są produkowane w Wielkiej Brytanii i sprzedawane zarówno w Europie, jak i na całym świecie.
Pierwszy opatentowany produkt firmy Igennus, Vegepa, trafił do sprzedaży w Wielkiej Brytanii w 2005 roku. Od tego czasu firma
Igennus nieustannie rozwija się i poszerza ofertę swoich produktów. Opracowane przez Igennus produkty na bazie ultraczystego
kwasu eikozapentaenowego (EPA) zrewolucjonizowały rynek suplementów z kwasami omega.
Vegepa jest obecnie rekomendowana przez przeglądowe czasopisma naukowe i wykorzystywana w badaniach naukowych. W 2012 roku w
czasopiśmie Journal of Child Neurology [1] został opublikowany artykuł prezentujący wyniki badań efektów zastosowania Vegepy
u dzieci z ADHD.
Produkty firmy Igennus są polecane przez lekarzy i dietetyków na całym świecie, którzy stosują je z powodzenie u swoich
pacjentów w terapii wielu
schorzeń. Suplementy te są bezpiecznie stosowane również u osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe, zaburzenia wchłaniania i
szczególnie wrażliwych na substancje toksyczne, w tym metale ciężkie. Jest to możliwe dzięki niezwykle wysokiej jakości tych
produktów. Wysoka jakość potwierdzona stosownymi certyfikatami cechuje cały produkt, poczynając od materiałów z których jest
produkowany, przez proces produkcyjny, po otoczkę kapsułki, w którą jest pakowany.
Certyfikaty i raporty jakości produktów Igennus:
Certyfikat GMP
Wydany przez MHRA w Wielkiej Brytanii (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency - Agencja ds Regulacji Leków i
Produktów Ochrony Zdrowia)
Good Manufacturing Practice - czyli Dobra Praktyka Produkcyjna świadczy o najwyższej jakości procesów produkcji suplementów.
Certyfikat ten obejmuje wszystkie procesy produkcyjne począwszy od pozyskiwania naturalnych składników, przez produkcję aż po
metody pakowania i transportowania produktów. Aby otrzymać taki certyfikat firma musi spełnić najwyższe wymagania na każdym
etapie działania. W praktyce oznacza to zastosowanie najnowszych technologii produkcji i stałą ścisłą kontrolę procesów
produkcyjnych.
Raport IMPD
Investigational Medicinal Product Dossier zawiera zestaw informacji dotyczących jakości produktu, jego produkcji i kontroli,
oceny ryzyka stosowania, krytycznej analizy danych z badań nieklinicznych oraz klinicznego zastosowania produktu. IMPD jest
podstawą do zatwierdzania przez kompetentne władze Unii Europejskiej wyników badań klinicznych dotyczących medycznego zastosowania
produktów.
Certyfikat BRC Global Standard for Food Safety
Certyfikat wydawany przez Brytyjskie Konsorcjum Handlowe (British Retail Consorcjum) dotyczący bezpieczeństwa produktów
spożywczych. BRC Food Safety Standard jest rozpoznawalny w ponad 100 krajach na całym świecie. Dotyczy między innymi efektywności
stosowania przez producenta systemu HACCP (ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności) i norm serii ISO 9000 (system zarządzania
jakością).
Certyfikat ALS Food & Farmaceuticals
ALS Food and Farmaceutical jest wiodącą w Wielkiej Brytanii firmą sprawdzającą jakość i czystość produktów. Analiza ALS
Food & Farmaceuticals obejmuje charakterystykę mikrobiologiczną produktu, skład chemiczny i wartości odżywcze, zanieczyszczenie
pestycydami i innymi środkami stosowanymi w rolnictwie, inne rodzaje zanieczyszczeń, obecność alergenów, zawartość witamin i
dodatków. ALS Food & Farmaceuticals otrzymało akredytację DEFRA (Department for Environment, Food and Rural Affairs - brytyjskie
Ministerstwo Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich), M&S ISA (Independent Supplementary Audit) i UKAS (United Kingdom Accreditation
Service).
Ponadto:
Produkt Pharmepa Restore zastał zatwierdzony przez MHRA do badań klinicznych nad rakiem.Wszystkie produkty Igennus spełniają następujące warunki:
- Nie zawierają mleka, glutenu, laktozy, soi i drożdży.
- Nie zawierają substancji pochodzących z organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO-free).
- Nie zawierają syntetycznych barwników, substancji smakowych i konserwantów.
- Zawierają składniki, które są w pełni biodostępne, optymalnie trawione i wchłaniane.
- Pozyskiwanie ryb, z których otrzymywany jest olej do produkcji suplementów, nie narusza w znaczący sposób bioróżnorodności mórz i oceanów.
- Opakowania produktów są przyjazne środowisku i bezpieczne.
Cechy ryby (sardela), z których uzyskiwany jest olej do produkcji EPA:
- Wykorzystywane są wyłącznie ryby dzikie, żyjące w naturalnym środowisku (nie pochodzą z farm).
- Sardela jest rybą krótko żyjącą i nisko stojącą w łańcuchu pokarmowym, co znacząco ogranicza jej potencjalne zanieczyszczenie spowodowane zanieczyszczeniem mórz.
- Olej pozyskiwany jest z ciała ryb, a nie z wątroby, która akumuluje toksyny.
- Molekularna destylacja, stosowana w produkcji, skutecznie usuwa z oleju ewentualne zanieczyszczania dioksynami, rtęcią i PCBs.
- Estryfikacja wykorzystywana w produkcji, zapewnia wysoką koncentrację EPA.
- Olej pozbawiony jest witaminy A, która jest jednym z powodów przeciwskazanego wysokiego spożycia ryb koniecznego do uzyskania odpowiednio wysokiej dawki EPA.
- Wysokoskoncentrowany olej jest skrupulatnie chroniony przed utlenianiem w trakcie produkcji olej nie ma kontaktu z powietrzem a kapsułki są pakowane osobno w blistry i zawierają witaminę E.
Przeczytaj dlaczego niektóre suplementy firmy Igennus zawierają dodatki
do żywności
1. Perera H, Jeewandara KC, Seneviratne S & Guruge C. (2012) Combined Omega-3 and Omega-6 supplementation in children with attention deficit hyperactivity disorder refractory to methylphenidate treatment: a doubleblind placebo-controlled study. Journal of Child Neurology 27:747-753.